Σελίδες

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Ο Μ. Κεφαλογιάννης και η σχέση του με την αλήθεια και το ψεύδος

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης
Σε προχθεσινή βραδινή εκπομπή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ξανά υποψήφιος) παρουσίασε ένα από τα τερατώδη fake της τελευταίας πενταετίας. Έδειξε στον αέρα μια φωτογραφία από την εποχή της χούντας, όπου πίσω από τον Παπαδόπουλο και ανάμεσα σε Παττακό και Μακαρέζο διακρίνεται ένας τύπος που ο Κεφαλογιάννης ονόμασε "πατέρα του Τσίπρα". Φυσικά, ο τύπος εκείνος πίσω από τους χουντικούς ουδεμία σχέση έχει με "πατέρα του Τσίπρα", αλλά είναι κάποιος Διομήδης Αγγελόπουλος, Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ του καθεστώτος, που τον αγνόησε -και δικαίως- η ιστορία.

Όταν οι παρουσιαστές επεσήμαναν ότι αυτό που δείχνει ο Κεφαλογιάννης είναι fake, ο ίδιος ο Ευρωβουλευτής το αρνήθηκε.
Ακόμα κι όταν οι δημοσιογράφοι έδειξαν ζωντανά στην οθόνη τη διαψευση από τα Ellinika Hoaxes, δεν υπήρξε από τον πολιτικό κάποια συστολή, κάποια διπλωματική προσπάθεια επανόρθωσης. Αντιθέτως, είπε τρεις φορές: "Δεν ανακαλώ τίποτα". Γιατί ο Ευρωβουλευτής επέμεινε;

Η φωτογραφία που παρουσίασε ο Μ. Κεφαλογιάννης
Ο Κεφαλογιάννης γνώριζε, φυσικά, εξ αρχής ότι η είδηση αυτή ήταν πλαστή. Αλλά είναι λάθος να τον αποκαλέσουμε ψεύτη. Δεν είναι ψεύτης, αφού δεν ενδιαφέρεται καν για τη διάκριση αλήθειας-ψεύδους. Ο Κεφαλογιάννης δεν σέβεται τη διάκριση ανάμεσα σε αλήθεια και ψεύδος. Όλοι όσοι διαδίδουν fake news, γνωρίζουν πολύ καλά ότι με την κίνηση τους αυτή θολώνουν τα όρια ανάμεσα στη θεμελιώδη διάκριση αλήθειας και ψεύδους. Στόχος τους είναι να σχετικοποιήσουν την πραγματικότητα. Για τον Κεφαλογιάννη η πραγματικότητα δεν πρέπει να λογαριάζεται ως απόλυτη, δεν είναι ανάγκη να είναι αυτή που είναι, αλλά ...μπορεί να είναι κι αλλιώς!

Λαμβάνοντας υπόψιν, όμως, ότι ο δυτικός πολιτισμός βασίστηκε επάνω στον διαχωρισμό αληθές-ψευδές (άλλωστε έτσι καταφέραμε να κάνουμε φιλοσοφία, επιστήμη κλπ), μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι δίχως τούτη την πρωταρχική διάκριση, καταρρέει η ίδια η σκέψη μας, η κρίση μας. Και οι άνθρωποι σαν τον Κεφαλογιάννη, αποκαλύφθηκε πια ότι μόνο σε αυτό στοχεύουν.


ΥΓ: Έπρεπε να περάσουν 24 ώρες για να πάρει πίσω ό,τι είπε και ενώ η βρώμικη δουλειά είχε γίνει. Με ένα μήνυμα στο Twitter, κακοδιατυπωμένο (λέει ότι η φωτογραφία δεν είναι πραγματική, ενώ είναι, απλώς ο τύπος πίσω δεν είναι ο "πατέρας του Τσίπρα") αφήνει κακήν κακώς πίσω του ό,τι έγινε και προσπαθεί να το σκεπάσει με κάτι άλλο που γράφει, δίνοντας μάλλον υπόσχεση επιστροφής ("Αυτά προς το παρόν"). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου